Funkishus i Bergen: Har denne funkisen til Lasse og Anne-Grethe en av Bergens beste beliggenheter?

2. aug. 2019 | Boligreportasjer, Tidligere prosjekter

FUNKISHUS I BERGEN: Èn ting er å skaffe seg drømmetomten med utsikt og å finne en bolig som passer på denne. En helt annen ting er å få gjennomført et byggeprosjekt på en såpass krevende og unikt beliggende tomt som den Lasse Øvreås (54) og Anne-Grethe Øvreås (50) fant i Eikeviken. Men med riktig kompetanse, stå-på-vilje og en god dose tålmodighet ble sluttresultatet alt annet enn ordinært.

(Husk å se video og bildeserien nederst i artikkelen)

Da Lasse og Anne-Grethe Øvreås kjøpte drømmetomten i Eikeviken i 2014, var beliggenheten og nærheten til sjøen den avgjørende faktoren for valget.

Anne-Grethe hadde funnet en bolig hun likte i Norgeshus-katalogen og ville gjerne bygge denne, men tomten var dessverre litt for liten.

FAKTABOKS:

Kunde: Lasse og Anne-Grethe Øvreås.
Lokasjon: Eikeviken, Bergen-kommune
Størrelse: Ca. 160m²
Oppstart: Februar 2016
Ferdigstilt: Desember 2016

Se flere bilder av boligen her.

– Det lå rammebetingelser på tomten da vi kjøpte den med en del vilkår fra Bergen kommune, men for å få det som vi ville måtte disse endres litt, forteller Anne-Grethe, som jobber som avdelingsleder på Hellen Skole.

– Vi følte ikke boligen som først var tegnet inn utnyttet potensialet til tomten. For oss var det viktig med store vinduer som ga en opplevelse av at utsikten og sjøen nesten kom inn i stuen. Og selv om det tok sin tid med søknads- og byggeprosess så fikk vi det til tilslutt, smiler hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

REPORTASJE: Bli med daglig leder Yngve Jacobsen i Vest Norsk Bygg AS hjem til Lasse og Anne-Grethe Øvreås og denne fantastiske funkisboligen i sjøkanten i Eikeviken.

Lang og omfattende søknadsprosess

Sammen med Norgeshus-forhandler Vest Norsk Bygg AS og daglig leder Yngve Jacobsen fikk de tegnet en ny, skreddersydd bolig som ga de akkurat det de ønsket seg, men tilrettelagt begrensningene på tomten.

I tillegg tok Vest Norsk Bygg seg av all kommunikasjon og søknader til kommunen.

– Enkelte tomter er jo mer krevende å få godkjent enn andre så det var utrolig greit å slippe papirmøllen, forteller Anne-Grethe. Å overlate det til folk som faktisk kan det og som jobber med det til daglig var i vårt tilfelle ikke bare deilig, men også nødvendig, og selv med fagfolk på saken tok det 2 år å få alt godkjent, fortsetter hun.

2 år høres lenge ut å vente, men det finnes jo mange som ikke får godkjent tomtene sine i det hele tatt, så i det store og hele er vel kanskje ikke det så gale?

– Nei, det er helt sant! Det er jo forståelig at ting tar tid, spesielt når det ligger så nærme sjøen. Da er det godt å vite at du har flinke folk på saken som både jobber etter boken og som har erfaring med systemet. Det er vel eneste måten å komme i mål på.

– Uansett så er det lurt å smøre seg med en god dose tålmodighet for det går noen runder frem og tilbake med tegninger, planlegging og søknader før man får det som man vil, sier hun.

UNIK: Med beliggenhet helt i sjøkanten i Eikeviken i Bergen er funkisboligen til Anne-Grethe og Lasse noe utenom det vanlige.

Svært krevende å bygge

Så snart alle godkjenningene var på plass tok byggingen til, men med en stupbratt 50-meters skråning i bakkant og naust og eksisterende bebyggelse på alle sider ellers var ikke tilkomsten for verken anleggsmaskiner eller byggematerialer en enkel affære.

– Helt fra starten på dette prosjektet, da Lasse og Anne-Grethe kom til oss, visste vi at dette kom til å bli et svært krevende prosjekt å gjennomføre. Beliggenheten til tomten er enestående, men slike tomter medfører ofte betydelige utfordringer logistikkmessig, forteller daglig leder Yngve Jacobsen fra Vest Norsk Bygg AS.

Utfordringer til tross, det stoppet ikke den erfarne byggmesteren som hadde ansvaret for både alle underleverandører og selve oppføring av boligen. Yngve var selv byggeleder og forteller ivrig om det litt utenom vanlige byggeprosjektet og hvordan de løste det. 

KREVENDE: Beliggenheten til tomten er enestående, men slike tomter medfører ofte betydelige utfordringer logistikkmessig, forteller daglig leder Yngve Jacobsen fra Vest Norsk Bygg AS. Alle anleggsmaskiner og alt materiell ble fraktet sjøveien fra Askøy.

 – Alt av utstyr, borerigg, gravemaskin og byggematerialer fraktet vi via en stor ferge som vi lastet på Florvåg på Askøy. Det ble kjørte vi over fjorden gang på gang og losset av her på tomten. Så når vi hadde skutt ut tomten sto gravemaskinen omtrent helt nede på svaberget her og lastet overskuddsmassene opp igjen i lastebiler som sto på fergen, forteller Yngve, mens han peker på svaberget nedenfor huset.

Og selv med god planlegging i forkant var det likevel mange beslutninger som måtte taes.

– Det er mye å tenke på i en byggeprosess, sier Anne-Grethe. Og etter hvert som byggingen skrider frem oppdager du nye ting du kanskje ville ha gjort litt annerledes eller må ta høyde for. Så noen endringer ble det her og der, men vi hadde egentlig veldig lite med det å gjøre. Vi hadde stor tillit til Yngve og teamet hans.

UTSIKT: Men når resultatet er herlig store vinduer og en nydelig utsikt fra kjøkkenet ditt, så er vel både venting og en krevende byggeprosess verdt det?

Funkishus i Bergen med en unik beliggenhet

Fra start til slutt tok byggingen litt i underkant av ett år slik at boligen sto ferdig og familien kunne flytte inn til jul i 2016.

Når vi sammen med Yngve kommer på besøk en fin sommerdag i slutten av juni er Lasse på jobb, men familien har altså bodd i boligen i ca. 2 og et halvt år.

I første etasje har de gang, toalett og en stor, åpen stue-kjøkken-løsning med 180 graders panoramautsikt over byfjorden, Laksevåg og Askøy.

Kjelleretasjen består av et flott, helfliset bad, vaskerom, to romslige soverom, gang, kontorkrok og en kjellerstue med direkte utgang til svaberg og bryggen like nedenfor.

– Det er ikke en kjempestor bolig, men den er helt passelig til oss, sier Anne-Grethe. Vi har alt vi trenger, brygge og sjø like utenfor døren og en herlig utsikt over innseilingen til Bergen. Terrassene og bryggen er herlig på varme sommerdager som de vi hadde i fjor og når høstregnet pisker mot rutene er det deilig å sitte i godstolen inne og se ut, smiler hun.

GJENNOMFØRT: Kjøkkenskapene er felt inn i en dobbel vegg. På baksiden er det et stort garderobeskap, like innenfor inngangspartiet til boligen. 

Hva var viktig for dere når dere skulle bygge ny bolig?

– Vi ønsket oss et moderne hjem med mange vinduer som skulle gi best mulig utbytte av den flotte beliggenheten. Mange vinduer var egentlig vår første prioritet. Deretter var det viktig å tenke på små-detaljer som skulle gjøre det så enkelt og problemfritt som mulig for oss å bo her, forteller Anne-Grethe.

Slik som varmekabler i de 96 trappene fra veien og ned?

– Ja, som varmekabler i de 96 trappetrinnene, sier Anne-Grethe og ler.

Eller som at vi valgte hel-aluminiumsvinduer for minst mulig vedlikehold og stolpefritt rekkverk på terrassen for å sikre at ingenting hindrer utsikten. Det koster litt ekstra her og nå, men er virkelig verdt det i det lange løp. Alt i alt så ønsket vi at boligen skulle bli så moderne og beleilig som mulig, sier hun.

VARMEKABLER: 96 trapper leder ned til funkishuset ved sjøen. På toppen av trappene har familien garasje til bilen.

Kjempefornøyd med resultatet

Etter en omfattende søknads- og byggeprosess er Anne-Grethe og Lasse ikke bare strålende fornøyd med drømmeboligen de har bygget, men også med valg av samarbeidspartner for prosjektet.

– Uten Yngve og resten av teamet i Vest Norsk Bygg er det ikke sikkert dette hadde blitt noe av. Fra dag én har Yngve vært optimistisk og støttende og sagt at “dette skal vi få til” og “vi finner en løsning”. Slike folk er det godt å ha rundt deg når du av og til midt i søknadsmøljen lurer på om det i det hele tatt kommer til å bli noe av.

Nå er dette tredje gang du og Lasse bygger sammen. Det sies jo at du må bygge hus noen ganger for å bli fornøyd med resultatet, hva mener du er viktig for at du både får en god opplevelse av prosessen og blir fornøyd med huset?

MODERNE: Eneboligen på ca. 160m² er ikke gedigen, men den er tilpasset tomten og har alt familien måtte ha behov for. Samt brygge og en utsikt de fleste i Bergen kan misunne.

– Min erfaring er at planlegging i forkant, samt god og hyppig kommunikasjon underveis er nøkkelen til suksess i slike prosjekter. Og selv da må du være forberedt på uforutsette ting og endringer skjer.

I tillegg fant Yngve og mannen min Lasse virkelig tonen helt fra starten av og det virket som de begge rett og slett koste seg med dette prosjektet. Så kjemi mellom byggherre og byggefirma spiller nok også en stor rolle.

Jeg er hvertfall kjempefornøyd og vi er begge veldig glad vi valgte nettopp Yngve og gjengen hans til å hjelpe oss med å realisere dette, sier Anne-Grethe.

Vi har allerede anbefalt de videre til andre vennepar av oss, og det gjør du ikke dersom du ikke er fornøyd, smiler hun.

FORNØYD: Anne-Grethe og mannen Lasse har bare lovord å si om Yngve Jacobsen (til høyre) i Vest Norsk Bygg AS og teamet hans som bygde huset. De har allerede anbefalt han varmt videre til andre vennepar.

Et par år etter ferdigstillelse var det fint for Yngve å få komme på besøk igjen til funkisboligen i Eikeviken og sammen med oss få se hvor fint det var blitt med både innbo og opparbeidede utearealer.

– Altså dette er virkelig en perle! Det var et utfordrende og spennende byggeprosjekt å få lov til å være med på. Og logistikkmessig var det som sagt krevende, men når du ser resultatet og hvilket nydelig hjem det har blitt for Lasse og Anne-Grethe så blir jeg veldig stolt og glad på samme tid.

Vi er utrolig heldige som får være med å realisere boligdrømmene til mennesker og det er spesielt kjekt å få jobbe med så fine folk som Lasse og Anne-Grethe. Da strekker du deg liksom litt ekstra for at det skal bli perfekt, smiler han stolt tilslutt.

Siden du nå har lest hele artikkelen vil du kanskje se bildeserie fra boligen under eller lese flere av våre boligreportasjer. Husk å følge oss på Instagram og Facebook for å få beskjed når vi publiserer flere boligreportasjer som denne. 

Se bildene her

FUNKISHUS I BERGEN: Etter en lang og krevende byggeprosess ble dette resultatet og funkisdrømmen en realitet for Lasse og Anne-Grethe i Eikeviken. 

SKJØKANTEN: Boligen på 160m² ligger helt i sjøkanten. Bare svaberg og brygge skiller boligen og sjøen fra hverandre.

SANDVIKEN: Funkishuset ligger i et veletablert villastrøk i Eikeviken med strålende utsikt over innseilingen til byen mellom de syv fjell. 

GARASJE: Bilen til familien står parkert i garasjen oppe i veien, til venstre ser du starten på de 96 trappetrinnene som leder ned til boligen. 

VARMEKABLER: Med innlagte varmekabler, rekkverk og god belysning går 96 trappetrinn som en lek, sommer som vinter. 

VELKOMMEN INN: Det første som møter deg når du kommer inn gjennom ytterdøren er utsikten og byfjorden. Anne-Grethe og Lasse var tydelig på fra starten av at store vinduer, fra gulv til tak, var det de ville ha. Her forstår vi hvorfor. 

MODERNE: Med både hvitt og sort på kjøkkenet tar dette med seg det beste fra to verdener. Det moderne og mørke og det hvite og tidløse.

STILRENT: Rette linjer og vinkler. Nydelige gulv-til-tak-vinduer i aluminiumsrammer. Uansett hvor du er i den åpne stue-kjøkken-løsningen tar du utsikten med deg.

 

TERRASSE: Utenfor spisestuen finner vi en romslig terrasse med god plass til utemøbler. Legg merke til det stolpefrie glassrekkverket. 

VEDLIKEHOLDSFRITT: Med bolig så nærme sjøen får materialene såklart litt ekstra juling. Med hel-aluminiumsvinduer er Lasse og Anne-Grethe sikret minst mulig vedlikehold på boligen. – Det koster litt ekstra her og nå, men er virkelig verdt det i det lange løp, sier hun.

STILRENT: På motsatt side av spisestuen i første etasje finner vi sofakroken. Her kan godboken nytes mens høststormen pisker mot vinduene. 

1. ETASJE: I tillegg til stor åpen stue-kjøkken-løsning og gang inneholder første etasje også et praktisk gjestetoalett. 

LEKKER: Første- og kjelleretasjen er sammenbundet av denne flotte, vangefrie eiketrappen. Den er festet med skjulte stålbjelker og stålknekter i veggen. Legg merke til den gjennomførte stilen med lysoljet eik på gulvet i hele boligen. Også i trappetrinnene.

KJELLERSTUE: Kjelleretasjen består av gang, tre soverom, bad og vaskerom. I tillegg er det gjort plass til en TV-stue mellom soverommene med utgang til svaberget og bryggen like nedenfor. 

SOVEROM: Et av boligens tre soverom. 

MASTERBEDROOM: Fra hovedsoverommet har Lasse og Anne-Grethe utgang til terrassen som går langs fremsiden av boligen og rundt på kortsiden mot sør. 

 

FIFFIG LØSNING: Denne boligen kan skilte med hele to kjøkkenøyer. Én på kjøkkenet og én på hovedbaderommet i kjelleretasjen. Det er merkverdig praktisk, spesielt med oppbevaring i skuffer på begge sider, forteller Anne- Grethe. 

SJØ: Like nedenfor boligen har familien en stor, flott brygge med båtplass, som seg hør og bør med sjøen som nærmeste nabo. 

GOD PLASS: Uansett om du liker reker eller ei, takker de fleste ja når familien innviterer til fest på bryggen. Askøy og Askøybroen i bakgrunnen. 

FORNØYD: Anne-Grethe og mannen Lasse har bare lovord å si om Yngve Jacobsen (til høyre) i Vest Norsk Bygg AS og teamet hans som bygde huset. De har allerede anbefalt han varmt videre til andre vennepar.

Siden du nå har lest hele artikkelen vil du kanskje se bildeserie fra boligen  eller lese flere av våre boligreportasjer. Husk å følge oss på Instagram og Facebook for å få beskjed når vi publiserer flere boligreportasjer som denne. 

Nøkkelord: Funkishus i Bergen.

SELSKAPET

Vest Norsk Bygg AS er et lokalt og allsidig byggefirma med nedslagsfjell på Askøy, Sotra, Bergen og omegn. Vi hjelper deg med alt innen byggfaget. Vi tegner, søker, bygger nytt, bygger på og bygger om. Alt under ett tak, med kvalitet – til rett pris. Vurdér oss gjerne til ditt neste prosjekt!

SOSIALE MEDIER

KONTAKT

Vest Norsk Bygg AS
Florvågvegen 19,
5305 FLORVÅG

Copyright © 2020. Vest Norsk Bygg AS.
PersonvernInformasjonskapsler